EnglishGreekItalian
Παραλία Πετανοί

Της παραλίας των Πετανών, το αφούγκρασμα

Στη δυτική πλευρά της νήσου Κεφαλληνίας και στη χερσόνησο της Παλικής, κοντά στον όρμο Ορθολίθια, βρίσκεται η παραλία των Πετανών. Ο δρόμος που οδηγεί σε αυτήν, είναι αυτός της Ανωγής και περνά από τα χωριά: Αγία Θέκλη, Βιλατώρια, που επίσης συναντά σε διχάλα τον άλλο δρόμο, από την Κοντογεννάδα και τις Βώβικες και οδηγούν τον επισκέπτη στον φιδίσιο κατήφορο των Πετανών. Βέβαια, υπάρχει και ο δρόμος που οδηγεί στο Λιβάδι, δηλαδή στην οδική κεντρική αρτηρία της Παλικής.

Κατεβαίνοντας το δρόμο για τους Πετανούς, τις ατέλειωτες στροφές, εκείνη του Γοργορίνη και τη μεγάλη στροφή, όπως τη λένε, θαυμάζεις το άνοιγμα των γύρω ορεινών όγκων, που δημιουργούν κατηφόριες από αρμάκια και μικρά χωμάτινα σκαλοπάτια, και στο φίλημα με τη θάλασσα ο καμβάς δένει ασπρογάλανος.

Σε τόξο περίπου 850 μέτρων, τραβά το μήκος της παραλίας των Πετανών, και ποικίλει στο ασπριδερό μωσαϊκό της στο μέγεθος των ψηφίδων που τη συνθέτουν. Καθώς κατεβαίνεις από ψηλά τις στροφές του δρόμου, αν είναι πρωί, και αντικρίζεις τους Πετανούς, νιώθεις πως η θάλασσα είναι σπίρτο μπλε (οινόπνευμα), που παίζει με χίλιες αποχρώσεις και που οφείλονται στα θαλάσσια ρεύματα που έχει η περιοχή.

petanoi1
παραλία-Ξι
Παραλία Ξι

Από το χωριό Μαντζαβινάτα υπάρχει καλόστρωτος δρόμος που καταλήγει στην  καλά οργανωμένη παραλία «Ξι». Βραβευμένη με γαλάζια σημαία από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, βρίσκει ο επισκέπτης την κάθε εξυπηρέτηση, ώστε να χαρεί το μπάνιο του και τις διακοπές του με άνεση και σε εξαιρετική ατμόσφαιρα. Η παραλία έρχεται ως συνέχεια  της παραλίας του «Μία Λάκκου» και όπως είναι μακρόσυρτη με τη χαρακτηριστική  σκουροκόκκινη άμμο της, γίνεται πινελιά όμορφης αντίθεσης στο γκρίζο αργιλικό πέτρωμα που κυριαρχεί στην περιοχή. Τα αβαθή  και ζεστά νερά της και η καλή πρόσβαση στο χώρο της εξυπηρετούν  και ικανοποιούν τον κάθε  επισκέπτη, ιδίως τα παιδιά που βρίσκουν πολλές καλοκαιρινές δραστηριότητες  και χαρές, τις οποίες προσφέρουν οι γύρω τουριστικές μονάδες  με πρώτα τα  καλοκαιρινά  παραδοσιακά εδέσματα. 

Απέναντι από την παραλία  βρίσκεται το μικρό νησάκι των Βαρδιάνων , που το ζώνει η ιστορία και ο αρχαίος μύθος, καθώς  αυτό, σύμφωνα με μια θεωρία, ήταν το νησί «Αστερίς», που κρύφτηκε ο Τηλέμαχος κατά την επιστροφή του από την Πύλο, όπου πήγε να μάθει για την τύχη του πατέρα του βασιλιά Οδυσσέα.

Παραλία Λέπεδα

Στα νότια του Ληξουρίου  βρίσκεται η παραλία Λέπεδα  με τα χαρακτηριστικό άπλωμα της σκουρόχρωμης αμμουδιάς της. Στα βόρειά της, δίπλα στο φρύδι της άμμου,  βρίσκεται ένας επιβλητικός  βράχος, που μοιάζει με καράβι.  Πρόκειται για το έξω μέρος από τη θάλασσα του μεγάλου  βυθισμένου σε μήκος πετρώματος, που τοιχίζει την ανατολική πλευρά της χερσονήσου της Παλικής και λέγεται «Νύχι τ’ Αγίου  Γιωργίου». Ο βράχος από παλιά  εξυπηρετεί τους λουόμενους ως αναβατήρας  για τις δροσερές βουτιές τους.

     Η παραλία προσφέρεται, για να παίξετε  βόλεϊ ή μπορείτε να την περπατήσετε προς τα νότια  και να φτάσετε στην Ιερά Μονή της Αγίας Παρασκευής των Λεπέδων, όπου στον ιερό αυτό χώρο ασκήτεψε ο όσιος Άνθιμος Κουρούκλης. Στο μαγαζάκι – καντίνα   μπορείτε να  ξαποστάσετε μετά το μπάνιο σας και να βρείτε  εδέσματα της στιγμής,  παγωτά,  αναψυκτικά, κάτω από τις όμορφες ψάθινες ομπρέλες με τα τραπεζάκια τους.

ΛΕΠΕΔΑ (1)
8d43a0924070bff0b4cc669f1cb5ba47
Παραλία Αγία Ελένη
Υπέροχο φυσικό τοπίο, σπηλιές που έσκαψε το κύμα, βράχια κατάλληλα για βουτιές, λευκά βότσαλα και πεντακάθαρα διάφανα νερά, στην μαγευτική παραλία της Αγίας Ελένης που σε προσκαλεί να παραμείνεις μέχρι αργά για να απολαύσεις το υπέροχο ηλιοβασίλεμα.
 

Στην παραλία Αγία Ελένη 
θα φτάσετε διανύοντας απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τα Δαμουλιανάτα.
 
Παραλία Βάτσα

H παραλία Βάτσα βρίσκεται μόλις 15 λεπτά νότια από το Ληξούρι στο νησί της Κεφαλλονιάς.
Ο κόλπος μέσα στον οποίο εντοπίζεται η παραλία Βάτσα, είναι γαλήνιος κι απομονωμένος, στην ως επί το πλείστον βραχώδη ακτογραμμή της χερσονήσου της Παλικής.

Η παραλία Βάτσα εκτείνεται σε περίπου 6 μέτρα πλάτος καστανοκόκκινης αμμουδιάς. Από εκεί, περνά και το μοναδικό πλωτό ποτάμι του νησιού, που τελικά γίνεται ένα με τη θάλασσα, ενώ μπορεί κανείς να το διασχιστεί εύκολα από μια πλωτή γέφυρα.

Η ακριβώς απέναντι πλευρά της παραλίας Βάτσα δεν έχει υποστεί καμία παρέμβαση διατηρώντας έτσι την άγρια φυσική της ομορφιά, κι είναι ένα τόσο γαλήνιο μέρος που αντικρύζει το Ιόνιο πέλαγος, ώστε κάποιοι το επιλέγουν για να κάνουν το γάμο τους στο κοντινό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.

 

176f9a293e30e8f8ddfc487ae4f1f3d6_L-681x511
63724cab-megas_lakos_beach-1024x768
Παραλία Μέγας Λάκκος

Η παραλία Μέγας Λάκκος στην Παλική αποτελεί τη φυσική συνέχεια της παραλίας Ξι και μπορείτε να πάτε ακόμα και περπατώντας από την μία στην άλλη, καθώς τις χωρίζει μόνο ένας λεπτός βράχος από άργιλο. Διαθέτει την ίδια εντυπωσιακή κόκκινη άμμο και είναι στενόμακρη. Είναι γνωστή και με την τοπική προφορά του ονόματός της «Μία Λάκκος», με σαφείς λατινικές αναφορές. Οι αργιλώδεις βράχοι δίνουν στον Μέγα Λάκκο μια απόκοσμη όψη, σε συνδυασμό και με την κόκκινη, καυτή άμμο.

Ο Μέγας Λάκκος είναι οργανωμένη παραλία σε όλο το μήκος της, θα βρείτε όμως και ελεύθερους χώρους αν δεν θέλετε να νοικιάσετε ξαπλώστρες και ομπρέλες. Ταβέρνες και beach bar θα βρείτε ακριβώς από πάνω, όπου μάλιστα υπάρχει και χώρος διαμορφωμένος με γρασίδι, για πιο δροσερές καταστάσεις. Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να χαρείτε τη θάλασσα κάνοντας κάποιο θαλάσσιο σπορ, από αυτά που παρέχονται.

Παραλία Αθέρας

Το χωριό Αθέρας βρίσκεται στην Παλλική, βόρεια του Ληξουρίου. Είναι ορεινό χωριό που διαθέτει όμως παραθαλάσσιο παραθεριστικό θέρετρο στην παραλία του, σε απόσταση τριών περίπου χιλιομέτρων.

Το Πόρτο Αθέρας είναι αμμώδες και βρίσκεται στο κέντρο ενός μικρού, στενού κόλπου, που το προφυλάσσει και διατηρεί τα νερά ήρεμα και απάνεμα. Τα νερά είναι ρηχά και καταγάλανα και ιδανικά για κολύμπι αλλά και για μικρά παιδιά – είναι από τις αγαπημένες παραλίες οικογενειών, καθώς τα παιδιά εδώ μπορούν να παίξουν άφοβα με την θάλασσα. Απέναντι, ένα μικρό νησάκι, το Αθερονήσι συμπληρώνει το τοπίο.

Το Πόρτο Αθέρας είναι μια ήσυχη παραλία, που δεν διαθέτει οργάνωση. Θα πρέπει να φροντίσετε μόνοι σας για σκιά, καθώς δεν υπάρχουν δέντρα πάνω στην άμμο. Δίπλα στην παραλία όμως υπάρχει μια παραδοσιακή ταβέρνα, με πιάτα από την τοπική κουζίνα της Κεφαλονιάς και φρέσκο ψάρι.

Κοντά βρίσκεται και η μικρή μαρίνα του Πόρτο Αθέρα, το αγκυροβόλιο των ψαράδων της περιοχής.

146421537