EnglishGreekItalian

Άγαλμα Λασκαράτου

Τοποθετημένο στην παραλία του Ληξουρίου, το άγαλμα του σατυρικού ποιητή Ανδρέα Λασκαράτου, είναι πια σήμα κατατεθέν της πόλης.

Ο Ανδρέας Τυπάλδος Λασκαράτος γεννήθηκε το 1811 στο Ληξούρι. Γόνος εύπορης οικογένειας, είχε την ευκαιρία να σπουδάσει νομικά στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Το επάγγελμα που σπούδασε δεν το άσκησε παρά στο ελάχιστο, καθώς ακολούθησε την κλήση του στο γράψιμο: εκτός από το σπουδαίο ποιητικό του έργο, εργάστηκε ως δημοσιογράφος, γράφοντας συνήθως λιβελογραφήματα. Ως αποτέλεσμα της ανυπότακτης ζωής και δράσης του –δεν άφηνε καμιά υποκρισία εκ μέρους πολιτικών και θρησκευτικών αρχών «να πέσει κάτω»- αφορίστηκε από την εκκλησία και αναγκάστηκε να ζήσει στην εξορία μεγάλο μέρος της ζωής του: Ζάκυνθος (όπου εξέδωσε την εφημερίδα «Λύχνος»), Λονδίνο, Κέρκυρα, μερικοί μόνο σταθμοί. Ποτέ δεν ξέχασε την Κεφαλονιά, καθώς παρόλο τον πόλεμο που υφίστατο στην πατρίδα του, πάντα γυρνούσε εδώ. Παντρεύτηκε την επίσης Κεφαλονίτισσα Πηνελόπη Κοργιαλένεια με την οποία απέκτησε δύο γιους και επτά κόρες. Πέθανε στο Αργοστόλι το 1901.

Ο Ανδρέας Λασκαράτος έμεινε γνωστός κυρίως για τα καυστικά, σατιρικά του ποιήματα, που αναγνωρίζονται σήμερα ως κορυφαίο δείγμα αυτού του τύπου της γραφής, αλλά και για το ανυπότακτο πνεύμα του, που σε κανένα στάδιο της ζωής του δεν δέχθηκε να συμβιβαστεί. Καταγράφεται ως ένας από τους οξυδερκέστερους Κεφαλονίτες και από τους σημαντικότερους ποιητές της νεοελληνικής γραμματείας.

Το χάλκινο άγαλμα του Λασκαράτου φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Θανάση Απάρτη το 1961.  Το γεγονός πως έχει τοποθετηθεί με κατεύθυνση τέτοια ώστε να κοιτάζει το Ληξούρι, έχοντας στραμμένη την πλάτη του στο Αργοστόλι, εκφράζει ακόμη και με αυτό τον τρόπο την «αιώνια κόντρα» των δύο μεγάλων πόλεων του νησιού.

Πληροφορίες

Το άγαλμα βρίσκεται στο λιμάνι της πόλης μπροστά από την πλατεία.